Maksud Sebenar Watak Animasi Jepun Terkenal (Pokemon, Pikachu, Charmander)

Bila tengok ramai rakan-rakan kongsi di Facebook perkara yang tak tahu dari mana faktanya rasa terpanggil untuk tulis sikit maksud sebenarnya. Berikut antara pos yang dimaksudkan:


Disini boleh nampak betapa lemahnya tahap pemikiran orang yang berkongsi perkara yang tak sahih ni.

Berikut ialah maksud sebenar bagi kartun kegemaran kanak-kanak ini:

POKEMON ialah berasal dari perkataan Pocket Monsters (ポケットモンスター Poketto Monsutā). Ianya hasil gabungan suku kata dari perkataan tersebut.

PIKACHU pula adalah gabungan perkataan Pika (bunyi percikan elektrik) dan Chu (bunyi tikus) dalam Bahasa Jepun. Terdapat juga maksud lain dari sejenis haiwan iaitu Ili Pika (sejenis arnab China).

CHARMANDER adalah gabungan perkataan 'Char' dan 'Salamander'. Char bermaksud terbakar manakala Salamander ialah sejenis spesis cicak liar.

Maklumat tambahan:

Perkataan Gwiyomi. Ia berasal dari bahasa Korea yang bermaksud Si Comel (귀요미 송).

Perkataan Ale Uto. Perkataan ini adalah berasal dari perkataan Bahasa Melayu. Ayat asal dari perkataan Kepala Butuh yang disebut seolah-olah dalam keadaan pelat bercakap. Jadi sila berhati-hati dalam bercakap kerana ia perkataan yang tak elok.

P/s: Kalau ya pun nak boikot produk-produk tertentu janganlah sampai memfitnah. Hanya golongan extremist yang berfikiran macam ni. Btw, penulis bukanlah penggemar kartun ini sekadar informasi.

Rujukan:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Pikachu
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Salamander
4. https://ms.wikipedia.org/wiki/Gwiyomi

0 comments:

Post a Comment

My Instagram